see you when I see you

Long day ahead of me and I cannot wait to see everyone!


Y u so sweet Nia????  
Jom Pack barang, charge phone banyak banyak..
kena tangkap gambar banyak banyak.. dengan kamu, kamu dan kamu!!!





SnowBell

 

Ni SNowbell.. My Mom adopt dia 2 bulan lepas.. Previous owner kate dia dah kena vaksin dah. Ok... Tapi lepas dia ada, kucing saya yang lain kena virus macam macam.. and saya tak boleh nak bawa dia pergi vaksin.. sebab dia sentiasa sakit..
selesema.. sakit mata, cirit birit.. terpaksa pergi vet just nak bagi ubat... masalahnya bila kucing lain terjangkit pula.. sakit mata, selesema etc..
so, saya kuarantin dia.. sampai kucing yang lain sehat dan dah kena vaksin..
dia dalam sangkar sentiasa bersin.. kekadang  tu nampak dia macam asma.. takut sangat...
dia ni ada cacat jugak..
kaki dia ada tempang sikit... kesian sangat...
heee.. Snowbell.. 
cerita nya... 3 minggu lepas.. dia demam teruk.. mata dia merah.. selesema.. demam sampai tak larat nak bangun.. saya bawak dia pergi vet.. lepas dari vet, keadaan dia lagi teruk.. saya biarkan ja dia tidur, fikirkan mungkin kesan ubat yang doktor bagi.. 

The next morning, mama ketuk pintu bilik..cakap macam ni
"La... si Snowbell macam tak dapat nak survive ja "
Gulp.. Terkejut saya.. terus lompat dari katil.. tengok dia.. hidup lagi.. tapi nampak nazak sangat..
berdoa sangat sangat dia boleh bertahan sampai la vet buka..
tepat 8.30 saya pegy Vet.. tanya doktor tu..
Kenapa dia jadi macam ni..kenapa??

DOktor bagi ubat demam dan bagi saya satu as bekal... sampai rumah dia masih macam tu..
Tak makan tak minum.. risau sangat.. 
saya terpaksa bagi minum air glukos setiap jam.. 
dan dia masih macam tu.. paksa juga dia minum glukos tu guna picagari..
Doktor kata kena bagi dia sikit2.. sebab hidung dia sumbat.. takut tak dapat bernafas..
dalam sejam tu.. dah kira bersyukur dah kalau dia dapat minum glukos tu 5ml...
Glukos pula sengaja bagi pekat.. Biar dia dapat energy terus.. 
Tapi dia still macam tu jugak..
dah malam.. saya pulak rasa nak give up.. 
pukul 9 malam, saya dalam hati... "ni last bagi dia minum lepas tu tidur" dalam nada give up..
Tapi pukul 10, saya pegy lagi tengok dia.. bagi  minum lagi..
tak boleh nak tidur..
pukul 11 saya tengok lagi..
Kali ni saya bagi dia makan ubat demam yang doktor bekalkan saya..
berdoa supaya dia selamat.. 
then saya tidur.. dah tak larat nak pikir..
Esoknya... bangun bangun ja, saya terjaha sangkar dia.. and guess what??
dia bangun!!!! dia bangun sendiri, berdiri.. walaupun lemah sampai nak jatuh balik, dia bangun!!!
Alhamdulillah..Rasa nak menangis happy gila pagi tu.. Alhamdulillah...
pagi tu juga saya bagi dia wet food.. just nak tengok ja dia larat makan ke tak..
Alhamdulillah.. dia makan.. banyak pulak tu.. pastu dia sambung tidur..
Mak saya tak tahu pun yang dia makan banyak pagi tu.. mak saya fikir dia masih nazak.. tapi sebenarnya dia tengah kenyang + masih tak sehat..

heeeee.. itu pengalaman saya jaga snowbell.. walaupun dia ada cacat, jahat (gigit tangan mama sampai luka), nakal,  dia tetap  kesayangan kami.. sekarang ni dia sudah pandai bermanja..  
heeeee... skarang, mama ja yang manja kan dorang.. sebab saya sini tak boleh nak bawa kucing.. takpe.. saya boleh balik every week..

Never Give Up

Heee.. tengah struggle untuk hidup baru kini. Lebih teratur dan banyak matlamat yang perlu tercapaikan setiap hari. Setiap pagi kena remind diri sendiri.. kena positive no matter what. Never Give up.
Bukan senang tau nak positive setiap masa. Macam petang tadi.. headache sangat sangat.. macam mana nak positive???
Officemate pulak yang ingatkan, banyakkan berdoa.. :) Alhamdulillah...
atas kurniaan ini..
kekadang terpaksa call orang lain, just to hear the word, "I know you can do it La!" heeee bukan pathetic Ok. just suntikan supaya bangun balik.. Alhamdulillah..
dan akhir sekali.. bila tak ada siapa siapa.. bisik je la dalam hati.. You know you can do it La..
Be positive
jangan lupa Allah sentiasa ada..
quote dari Leya....

Allah cares about you.

You dont have to wait for His care to come, its already there.

Already there.t


Be positive.Yakin.. dan doakan saya kuat...

p/s: I don't know what to think. But I know how you feel. Just let it go.. you'll find what you're looking for. Be happy... jangan berdendam.


Mungkin

Hari ni hari pertama kerja secara rasminya. Dalam bidang yang memang saya pilih atau terpilihakan dari dulu. And selepas setahun saya stay dekat Keningau, saya kini d Key key.. Tada~~~ And actually, I don;t know what to do. and its not likely me. fikir nak Quit.. can you see how weak I am now???

one of the hardest decisions you'll ever face in life is choosing whether to walk away or try harder

I will try harder.. I hope.. But then bila nak cuba sehabis nya, saya tak tahu apa nk buat..

heihhh.. Mungkin saya manja sangat sekarang ni..
Dulu masa balik Uia stay jauh ngan family, tak rasa kosong.. sebab member ramai kat situ..
heihhh
atau mungkin saya rindu kucing kucing saya...

yang saya tahu, saya homesick..

Heih...

cerita sebuah pertemuan


Raya aku tahun ni sangat sangat la menarik.. Raya ke-4 hari tu, aida post gambar dia dengan Airen. dalam hati aku, "owh, Airen dah balik "
3 tahun dia melenyapkan diri,tiga tahun dia menghilang.. Bila orang tanya, Airen mana?? 
aku tak tahu nak jawab apa.. selama 3 tahun lebih tidak pernah kontek, tidak pernah tahu khabar.. cuma nya kami dengar-dengar dia pergi LA. study sana... 
So, lepas interview hari isnin hari tu, aku pergi kidnap Aida, Farah and Laila dirumah masing masing sebab nak ambush Airen. Kiki, tak ade sebab dia dekat sarawak tangah kerja.. heee... so Airen is here... :) 
dia.. masih macam dulu.. tidak pernah berubah.. not a bit.. 
aku cakap , "Ai, farah suspek rambut kw purple sudah"
Airen " a ah pruple tapi balik melaysia aku bg kaler hitam balik hahhaha.bongok."
Dapat lepak kejap ja, Farah pula kena balik KL esoknya.. :)
wou.. semua orang masih macam dulu.. dan bila dengan dorang aku rasa aku rindu..
aku rindu semua pasal kami.. pasal siapa aku bila dengan dorang.. 

sangat terharu dengan pertemuan kali ini.. walau kejap ja, aku tahu ianya memberi nafas baru untuk aku.. untuk beri ruang flashback siapa aku yang sebenar.. ataupun siapa yang aku bakal jadi nanti.. 
semoga aku ingat dan tidak lupa pada suatu masa nanti... terima kasih semua..
walau pertemuan ini tidak dirancang, tapi sangat sangat bermakna.. entah bila dapat  jumpa lagi.. 
dan semoga pertemuan akan datang kita ber-6 dapat hadir..  
rindu kamu... 

Raya 2014


Selamat Hari Raya Aidilfitri.. Maaf Zahir dan Batin. yeay~~~~~ Ni gambar raya pertama. kami ditinggalkan hak hak hak.. terpaksa cari haluan memasing.. sebab janjinya raya ketiga balik kampung, raya keempat baru dapat buat open house.... Raya keenam dekat sini.. dan baru sudah.. tak ada gambar sebab kami tak berbaju kurung :))







Raya dekat kampung macam selalu meriah. pastu rambutan ada lagi, masa pergi kebun dapat manggis dan langsat. petang lepas open house aku paksa adik Ijat panjat pokok terap untuk aku.. lepas melantak sebiji bawah pokok terap aku bawak balik rumah sebiji untuk dorang yang ramai ramai ni.. dan sebab itu jugak la perut aku kena kutuk.. heh



Ni Generasi Aki Usau yang ke-3.. ramai yang tak ada lagi sebenarnya.. ni baru 1/4 kut~~ sebab semua dah besar panjang, ada yang lain raya ke-5 dah nak masuk keje balik.. heh.. 
Tahun ni terasa sangat rayanya.. Alhamdulillah.. heeee..


Powered by Blogger.