kami dan kucing


Meet our baby. Hai.... orang cakap, once ko dah bela seekor kucing, ko tak akan stop punya.. Betul tidak? this is our story.. our baby story... segalanya bermula dengan Elsa...

Elsa ni kami ambik masa masih lagi menyusu, dan Alhamdulillah, sekarang dah besar dan gemuk! (kata adik aku) masa dia kecik tu, aku risau sangat, will she make it?? lucky me ada personal doc yang selalu ada, to guide to give advise.. thnx yaw...  since dia kucing pertama dekat rumah ni, dia jadi Queen.. so cerita Queen ni, dia tak suka kongsi kawasan dia dengan kucing lain. Jadi kejadian dia bila ada kucing lain datang kat rumah ni, dia mengamuk.

kucing kedua yang kami adopt ni.. Jack sparrow..

Nama dia Jack sparrow sebab dia jantan dan ada eyeliner.. :)
dia ni mix maine coon + parsi dan sebab tu dia berlagak. masa tu kami ada satu ja kandang kucing dan dia memang tak sebulu dengan Elsa. memang tak sama bulu pon. so, masa tu, kalau Elsa dalam kandang dia dekat luar macam la tu pulak sebaliknya.. yang paling tak tahan, setiap kali Elsa dalam kandang dia mesti pegi cari pasal dekat Elsa. dia nak pegy show off dekat Elsa bulu dia tu cantik.. Jengkel kan? dia tak suka aku juga. sebab aku sayang gler dengan Elsa.. huahuahua...
Last week dia ni cirit birit.. kesian gler.. bila aku google dan tanya aku punya Doc, dia cakap cirit birit pada kucing boleh menyebabkan kematian. Cuak gler aku.. esok tu mak aku terus bawak gi Vet. Kena injek and esok tu dia sihat da~~ Phewww.. sayang jugak aku kat dia ni rupanya... 

Ni pulak dapat last week, nama dia Snowbell. memang tuan dia sebelum ni bagi nama ni.. dia Sangat manja, fragile sebab kecik sangat.. kami dalam process nak dapatkan berat ideal untuk dia ni...
Dia ni pendiam, sebab tu kami sayang kat dia... Elsa ok dengan dia. percaya x? seryes.. patutlah ada pepatah "tak sebulu" dulu.. kan? bulu dia putih.. cantik kan?

dan last sekali.. Winter... tada~~~

Dua hari lepas snowbell sampai, adik aku dapat dia.. adik aku bibie mengada,, tapi dia comel.. bulu dia putih, panjang dan lembut macam kapas.. Elsa tak suka  dia, tapi Jack boleh terima dia.. mengada kan??? Aku tak suka part dia gaduh snowbell.. hamboi!! snowbel tu dah la kecik.. ish!!!
Nasib baik ko comel dan manja.. hewwwww

dan ni gambar Elsa kena virus

Dia muntah ja ahad lepas.. cuak jugak, so aku tanya geng geng borneo catlover community.. geng geng situ komen la pasal apa, and apa tindakan yang patut aku buat.. Doc aku? masa tu dia busy tengok transformer.. ok dia perlu cuti.. so geng BCC tu cakap la ni kena virus, kena bawa pegy Vet, boleh bawak maut dan macam macam lagi cara nak buat.. aku pon cepat2 lah bawa dia pegy Vet.. Alhamdulillah dia sihat dah..sayang sangat ke dia ni.. :)) 

ok la.. dah panjang sangat post aku yang ni.. peliknya, tak rasa penat pon bebel pasal dorang.. doc cakap, aku ni dah macam mak mak dah~~ ok fine.. 

0 comments:

Powered by Blogger.