Sekolah rendah

Aku kan setiap petang lepas kerja kena ambil adik aku dari sekolah..
dan Hari Jumaat aku yang hantar dia pegi sekolah...
Dan setiap kali balik dari sekolah tu aku suka tanya dia banyak soalan..
ada kerja rumah??
Cikgu ada marah??
Siapa kawan??

Banyak soalan..
Kekadang dia malas mau layan hak3..

Tapi last friday, dia cakap dia ada banyak susu kotak
ada six dia cakap..
6 KOTAK SUSU!!!!!

Di semua sekolah di Sabah memang ada peruntukan untuk susu kotak ya..
setiap minggu akan dapat.. memang seronok..
Tapi, seorang akan dapat satu kotak satu hari..

dan Bila dia cakap dia ada 6 kotak, aku musykil gila...

Dia dah minum sekotak atas tu..
AKu musykil gila... dulu2, aku pon dapat banyak tapi masa tu tahun 6 dan di akhir semester..
sebab aku dan kawan2 aku suka bodek pakcik yang jaga stor susu
dan kami antara student yang dipanggil untuk membuat pengagihan susu..
so, sebelum kami agih2 tu, seludup dulu dalam beg sekolah..

Tapi dia ni baru tahun 1. tak sampai sebulan lagi sekolah..
aku tanya classmate dia dapat berapa?
Dia cakap "dua kotak"

haih...sampai skunk aku musykil..

Kaunter Aduan

Saya penat dah buat E-majalah.. due hari ni.. tapi x siap lagi..
dan sebab penat, saya mengonlinekan diri.
Lepas tu, pendrive saya selalu sangat hilang dan tertinggal..
panas betul hati..
haih.. maw kena beli pendrive baru nih..
orang dekat rumah semua sedang sakit..
mama pon.. kesian semua nya..
Aku tak kol QE lagi pasal aku punya appointment...
sebab hari tu rupanya tarkih appintment 14/1/14..
tukan maulidur Rasul..
nnt lepas submit e-majalah la kut..
budak budak ni post pasal annual camp..
haihhh
I rindu jugak la..:)
Sekarang aku tengah lapar..
ada 25 minit lagi.. sabar2
pastu tudung aku x sampai lagi!!! hak3...
tapi xpe..
mama bagi beg baru semalam.. cantik sesangat (gedix)
haih.. praktikal aku ad lagi 2 bulan 1 minggu... time flies...

Harap2 E-majalah ni cantik dan nnt HQ tanya sapa yang buat E-majalah tu???
pastu dia panggil keja kan??? BERANGAN!

Gila serabut penulisan...
Keningau minggu ni asyik hujan ja..
aku nak pegi jogging pon x dapat... Hak3.. joging ye...
ko kan joging dalam mimpi.. xda kaitan dengan hujan oi!

klah... I pening.. bye

Weekend

Happy Weekend!!!
Ha ni la kerja aku  last week..
melayan dua budak ni..
haih penat...
ptg ni dorang minta aku bawa jalan2...
ok ok...

Jangan Tanya

Luahan hati...

pernah kah kamu terfikir kan kami?
pernah kah kamu fikir apa yang kami rasa betahun tahun lamannya???
mungkin kalau aku sendiri, aku boleh menghadapinya...
tapi jangan kamu sakiti mereka lagi..
pada yang tidak tahu berbuat apa.. bingung..
pada yang masih kecil dan tidak mampu berbuat apa..
kamu kenapa??
mahu kami menjaga dia???
macam mana??? sedang tempat yang berbumbung untuk dia bukan untuk kami.
sedang yang lain tidak diajar tanggungjawab..
sedang yang lain hanya melihat dia sebagai contoh..
kamu kenapa???
mahu sakiti kami lagi??
pernah kamu fikir apa yang kami simpan bertahun tahun..
pernah??
bila masa dia punya segala kami bagai si pengemis meminta simpati..
sedang hanya mahu balik kampung bersama dia...
masa dia punya segala...
disuruh kami menaiki kereta tumpang..
oh ya... hati aku yang robek mana kamu melihat...
bila dia punya segala... kami mencari dia.. 
untuk perut kami ini kan??
bila masa kami masih sekecil kecil, 
kami tidak berpijak pada lantai yang sama..
kami dimana??
di bumbung yang kami dan kamu bersama...
kami dibiar... macam tu.. tiada usaha langsung untuk melihat kami..
kami merangkak  tersadai tepi jalan...
sekarang kamu mahu kami jaga dia?? macam mana??
haaa.. lucu.. kamu mahu kami berbuat apa??
pada kami sendiri yang hancur berderai...
kami sendiri yang menyokong hati hati kami...
aku minta.... kamu jangan bicara pasal dia depan kami..
aku bosan. aku muak

Dari auto ke manual.

Tadi aku masak untuk dinner. :)
Sebab teringin nak makan ayam masak kari..
so aku pon siapkan lah semua bahan nak masak kan..
dan bila dah nak start masak, aku pon amik lah bekas kari..
ek eh.. kari habis..
nampak x dah lama x makan kari? kari habis pon aku x tahu..
sebab kan teringin, aku pon paksa diri keluar..
pegy beli kari..
tapi kereta pakcik ak block aku punya keta..
aku pon pinjam la keta dia..
 Si bibi pulak menyampuk macam ni..

Bibi : La, kereta si dandan manual bah, ko pandai ka??
Aku : ko pikir sa tidak pandai? (berlagak!!)
Bibi pon terdiam..
aku bawak la adik aku Ajiq teman aku..

dan aku start la keta. pasang lampu pandang ke arah gear
"Eh asal gear teda lampu"
owhh ok.. keta manual..
aku pon masuk gear reverse
Tapi enjin mati..
sebab aku lepas clutch teros..
Aku cabut kunci, masuk dalam rumah balik..
minta pakcik aku drive..

me and dumbbell.



Hak hak hak.. jangan dikeji.. bukan megharap sixpacks..
mengharap tangan boleh bengok ja~~~
Alhamdlillah...
nampak x sejauh mana tangan aku boleh bengkok???
sempat pulak selfie masa fisio..
doktor skunk x best..
yang sebelum ni dah tempat laen..
ada rotation katanya...
Yang tadi..
aku buat sendiri.. tu yang boleh selfie tengah tengah alam tu..
wouuuu lapar.. kbai

Masih belum yakin.

AKu sebenarnya...
ingin membuat bisnes online..
konon bisnes...
Sebenarny dah lama nak buat..
dulu tak tahu macam mana..
sekarang dah ada idea... copy idea si arbaya..
And Alhamdulillah... dah ada dah pon..
tu pon si Arbaya jugak bagi cutomer ida seorang ke aku..
so.. aku fikir baik aku buat benda yang sama..
itu kira copy paste ka??
and that is why aku masih tidak confident sepenuhnya...
Tapi aku masih mahu... mahu dan mahu..
dan jugak... aku malu nanti dipersendakan oleh mereka meraka yang lain..
owh.. rupanya aku ada masalah rendah diri..
dan aku memang rendah...
kiranya ada yang membaaca ruangan ini..
biarlah saya promote apa yang saya buat ini..
dengan harapan kamu jugak promote ia..
ini baru permulaan.. permulaan buat saya di tahun 2014..
tahun yang a mat genting..
Tahun dimana saya kena bertambah kuat bila..
menjadi penganggur..
kena kuat bila ditanya bila mahu kahwin?
tahun dimana saya mahu memulakan hidup saya...
ya.. saya kena kuat..
seperti yang dipesan kepada ku.. oleh mereka mereka suatu ketika di Aminah baru baru itu..
seperti yang dipesan oleh senior yang sudah mampu menyimpan dengan hasil titik peluh sendiri..

doa kan saya... doakan saya kuat.. dan doakan saya...

https://www.facebook.com/qimpastudio/likes

https://www.facebook.com/qimpastudio/likes

someday

Assalamualaikum..
Selamat tahun baru semua.. Harapnya pada pembukaan tahun ni, kita semua masih dalam keadaan yang sihat walafiat hendaknya..
cuma pengen menulis... ya.. cuma ingin menulis..
mahu letak gambar sepanjang 2013..
Tapi.. handset belum dijumpai.. :( 
Jadi biarlah aku bicara pada yang lalu..
pada harapan aku tidak lupa..
supaya aku tidak lupa akan perihnya untuk aku berada disini..
supaya aku tidak lupa kenapa aku membawa diri...
supaya aku tidak lupa jatuh bangunnya yang dulu...

Alhamdulillah.. tika ini, ada keluarga yang sangat disayangi..
Alhamdulillah... mereka yang menjaga tika diri ini hampir separuh mati..
tika tidak berdaya... 
Dengan sahabat yang sentiasa ada... Alhamdulillah..
dengan doa doa kalian.. Terima kasih Ya Allah atas nikmat yang sungguh besar ini Ya Allah...
Terima kasih....

Lalu kenapa aku membawa diri..
kerana percaya yang aku pernah letakkan pada satu tempat yang tidak sepatutnya...
kerana terlalu percaya barangkali.. 
lalu ditunjukkan kepada aku.. bukan semua manusia mampu dipercayai..
sungguh aku sedih... mungkin kecewa juga..
Tapi hati sudah lama menerima.. 
lantas aku memilih untuk mengasingkan diri.. 
pada sedetik percaya itu..
seperti kata yang pernah dilaungkan..
"dengar boleh.. percaya jangan.."
semoga yang baik baik saja... 
dan yang baik saja...

dan kini aku disini.. melayari tempoh praktikal kini..
Alhamdulillah.. tinggal 3 bulan untuk menghabiskan degree ini..
Alhamdulillah..
untuk yang ini.. terima kasih pada yang sentiasa menyokong..
membangunkan aku..
aku lemah.. tapi kamu masih jugak disisi aku..
tanpa bosan.. tanpa lelah..
kaki aku ini mungkin tidak tahu erti bangun semula tanpa kamu..
terima kasih...


sungguh hidup ini banyak likunya.. aku yakin pada hikmah atas segala yang berlaku..
cuma terkadang aku khilaf.. aku lupa..
Harapnya.. aku tidak lupa pada ini..
Amiin...

Powered by Blogger.