aku dan ....



Hiya!!! Last Last month, aku rasa aku mengadu pasal photoshop..
Then aku teringat kata member aku yang cakap macam ni.. lebih kurang lah~~ 
La, you always can do it.. 
that is YOU..

so, aku pon merangkak lagi.. dan kini, Alhamdulillah, sudah boleh bertatih...


Untuk Edit text. My Fav.

untuk gambar, dekat situ, aku masih perlu masa... 

doakan aku... doakan yang baik baik..
doakan aku dapat jadi designer ??Ha???




Jumpa kawan Lama...

Aku sebenarnya tak pernah expect akan bertemu kawan lama..
But since I am here now, things got merry -ah..
Baru tadi Jumpa si Arbaya, masa Ambik dia dekat rumah dia,
jumpa pulak dengan Hamzah, abang sepupu dia..
senior sekolah menengah...
Bila fikir hampir 10 tahun tidak berjumpa dengan Arbaya..
and she still the same girl as before and still the same for the next 10 years hopefully.
Sekarang beliau sudah bekerja.. dan banyak jugak nasihat beliau untuk aku yang belum lagi memasuki alam pekerjaan...
ay ay senior!!
Last two weeks, Jumpa dengan Rachelda.. Class mate masa tahun 6 dekat SK pekan Nabawan..
dan sama juga, beliau sudah bekerja..
baru tadi Arbaya cakap, Rachelda ni officemate si Azmi..
Classmate masa tahun 6 tu jugak.
ha!
Kecil kan dunia?? pi mai pi mai tang tu katanya...
Tak sangka sebenarnya... si Azmi dah ada anak dah pon~~
cousin aku si octevia tu pon dalam kelas yang sama juga sebenarnya..
sebab dia jugak lah saya jumpa kawan lama ni..
how sweet... macam ada flashback.. :)
satu tahun ja sekelas dengan dorang ni sebenarnya..
tahun 2001, 6 cendikiawan..
saya budak baru masa tu, tidak lama lepas tu Arbaya pulak masuk kelas tu..
Tak sampai setahun pon..
heih...




I lost my mind.as well as my iPhone

a very unfortunate event for me now..
Huarghhh stress!!!!
The worst part is, I don't even know where is that thing has been missing!!!
huargH!!!
Masalahnya.. aku selalu check email dekat situ tw..
Okeh.. facebook, twitter bagai semua dekat situ..
Iphone ni sangat penting taw!!
mana nak kol mak aku..
mana nak text member2 aku
mana nak wassup puteri..
mana nak skodeng orang..
nak check pasaran saham
arghhhh!!!
ni kehilnagan ni buat aku syak orang sekeliling aku ja.. padahal aku pergi outstation 3 tempat hari ni...
lagi teruk aku syak TOYOL yang sorok...
amboi..
macam ni kisahnya... Pagi tadi aku bangun dalam keadaan mamai..
sebab penat semalam ada lagi.. nampak x aku ni semakin gedix?
pastu kul 7.30 sarapan
pukul 8 dah adakat tempat keje..
Pukul sembilan pegi department kejeraya..
pukul 9:30 pegi tenom..
masa dekat PD tenom tu aku baru sedar aku xde benda tu...
dan sekarang ni... masalahnya aku tak ingat bila last aku nampak phone aku..
aku rasa aku x bawak pegi tempat keje...
aku RASA.
aku rasa aku memang x pegang phone aku lepas aku bersiap nak pergi keje...
aku RASA pulak amat impossible aku tinggal phone aku macam tu saja...
mesti aku dah mereng skunk kan?
doakan aku jumpa phone aku taw...
banyak benda penting dalam tu...



OUt station #pagalungan


Awal pagi tadi, kami berangkat ke pagalungan..
satu daerah yang sangat menarik.. beautiful.
Ignore the disaster before got there.
Perjalanan 2jam lebih dari pekan nabawan dengan jalan yang sungguh susah!
Pening!!!
Alhamdulillah.. selamat sampai dan selamat balik..
and me home already. hak3
Tahu kena naik bot??? tahu???
1st experience naik bot dekat sungai...
SUngai Kay!! bukan Laut!!
Sungai kaler choc. haaaaa hambik~~ pastu pekatkan dia.. masuk dalam peti sejuk.. mihahahah
PLEASE JANGAN BUAT.. Melampau!!!
okeh.. I gerak dari keningau 6.30.. sampai rumah 6 petang..
I AM SUPER TIRED!!!!Goodnyte!

TroubleShooting

Aku ni bukan la network punya student.
Aku system ngan animation ja sebenarnya
Tapi since praktikal dekat sini, network pon aku buat...okay?
before this, aku kerja luar ni, selalu nya pegi ngan c Voney.
Tapi beliau cuti bersalin.. Bini dia la!
Dan since last week, ada satu jabatan ni call..
sebab ada internet problem..
dorg call hari jumaat kay..
tapi kami x dapat pegy tengok sebab driver cuti..
katanya dorang yang mahu amik kami ni.. Tapi sampai ke petang batang hidung ppon x nampak.
aku assume, internet dorang dah ada la..
Tapi tadi dorang call balik.. sebab memang xda internet..
dengan gagahnya kami dengan bos tu.. pegy la menapak dekat situ..
Sebelum ni aku belajar network dalam subjek data com..
aku lakar dia punya switch port bagai..
department ni pon, bos aku dah bagi dia punya Network plan.. bukan tu aku mahu cerita sebenarnya..
aku mahu cerita pagi pagi lagi kami ada sana..
petang sambung balik untuk troubleshooting ja..
sehari ada kat sana.. tapi last skali, masalah nya dekat main switch. Port 15 xleh guna..
faham x? department tu ada 10 bangunan?
pagi tadi kami troubleshoot dekat 2 bangunan.. then petang baru troubleshoot dekat main switch...
faham x?

huk3

Lately perut selalu sungguh berirama pelik pelik..
Pelik sangat... jantung rasa mahu meletup..
BUtterfly??? rasa tidak.. sebab memang tidak...
Lama fikir...
It's been four years now.. wou??
And I always thought time will heal what people cannot heal..
ha.ha..
Bila cakap pasal these four years,
aku mengigil.. But it's probably because of the air-conditioner now..
Well, some people say, the song that played in our mind is the song that happens to us..
okeh..
But, the song kind of mixed all together nowadays.
I really don't wanna think about it..
But the stomach aches distract me a lot...
And then, me start downloading all these old songs.. macam MLTR, M2M, CARPENTERS
But NONE from these four years memory...
WHY?
It's a good sign. Very good indeed.. But why must I feel the pain?




story

Sepanjang hari ni, saya berjalan jalan sekitar keningau..
sebab hari sabtu memang tidak bekerja dan 
saya terpaksa keluar dari rumah.
sebab, dapur ada pengubahsuaian yang membuat sesiapa pun tidak selesa dalam ni.
pagi lagi saya keluar, hantar mama kerja..
bawa mama jalan2 cari barang then beli kan breakfast adik.. tada~~
pastu pegi kacau YAYAN!!!
hantar cousin pegi kelas piano.. hantar pisang pegy rumah adik..
kacau cousin dekat Sabana.. banyak la saya buat!! ececeh!!!

petang pulak, saya merayau dekat kg Bayangan..
well.. tetiba terpandang poster lama...



bukan poster sebenar . maaf.. 

nampak poster tu aku terfikir, lama tak dengar ayat ni..
TAK NAK MEROKOK..
But WHY???
Sekarang ni rasa campaign nya bunyi macam ni..
"ROKOK SELUDUP PENYUMBANG JENAYAH"

mungkin ini yang dikatakan perubahan kan?? jauh sangat perginya..


meet this little naughty one

Ni ha!! the one yang akan meneman sabri pagi petang siang malam..
saje, sebab mak cakap mcm kosong sangat...
So benda yang aku paw dari far dulu ada lagi..
:) :)..
aku pon menggantungkan diri beliau pada cermin pandang belakang (HA.HA)
so meet my new partner that will accompany me now and then


Actually, this little one scary me a bit, bila aku drive and dia pusing2 jeling aku mcm ni..

Ha.ha.ha... tapi aku senyum bila fikir dia ni menakutkan..


Aku stress and why?

Owh ya.. I AM STRESS.... But why?
HUh.. FIkir punya fikir, aku pon fikir la...
Bila tengok to-do-list aku ni.

e-majalah
masjid website
pemanatauan ict
report

Untuk report baru siap pagi tadi.. the rest... huh!!!!
and minggu ni saja ada 2 meeting...
aku mengeluh ke ni??? oh no2..
Aku suka banyak keje.. ????
Hak34...
nasib baik hari dah jumaat... aku kena recharge ni..
dan aku tahu.. ini gedix sebenarnya...
heih!!!!

Fisioterapi

Aku skunk ni kena pegi fisioterapi.. dan setiap minggu tu lah kena gaduh ngan doktor..
bukan gaduh pon... aku selalu tolak tangan dia yang tengah memisio kan aku ni..
Pesakit yang lemah katakan...
So far Alhamdulillah... tangan dah boleh bengkok ke 95 degree..
yang lain sila bersyukur tangan anda boleh bengok dengan normalnya...
Alhamdulillah...
dekat situ.. well, ada ramai juga patient yang ada...
dan semuanya kuat semangat..
actually.. aku jadi lebih sedar.. And realize the pain that they have to go through.
berharap sangat dorang sembuh sebab macam aku bila dah sembuh,
sangat bersyukur dalam setiap masa yang ada...
Even makes me happier than ever.
Alhamdulillah Alhamdulillah Alhamdulillah...

zaman dulu kala

Dulu kan.. aku ni gila sangat ngan dunia chatting...
memang chat gila gila.. ngan far.. farah Aziella..
berbanyak banyak ID yang ada.. sebab masa tu ada yazak..
masa cfs dulu.. emang dekat chat room tu kira otai la..
masa tu abang aku pon ada..
pernah aku kacau abang aku ngan ID lain..
sampai dia cuak... Sebab ada orang tahu pasal dia..
masa dia dekat rumah.. Aku cakap macam ni..
"kang x pasal2 wira biru **6008* tu hilang tayar..
beliau pon pelik.. gila stalker.. hak3 it turns out, orang tu adik dia sendiri..
memang seronok.. and sampai skunk, aku still ada ID tu
dan ada antaranya memang jadi kawan aku..
dalam facebook.. dalam dunia sebenar.. walaupun dah lama x chatting..

Cuma dulu, memang jarang bagi information yang betul pasal diri sendiri..
kekadang cakap aku ni dari KK.. kekadang dari Labuan.. macam2 tahu...
Bila jumpa orang keningau, aku cakap aku dari taman sabana lar~~ lebih kurang macam tu la..

But then.. aku pon dah tak ingat sangat apa yang jadi lepas tu.. sedar sedar aku dah dewasa..
dah tak layan benda benda ni.. kan?
Last week, aku kena jumpa seorang member yang aku agak rapat gak dalam alam maya.. ceh!
Jumpa beliau ni sebab dia AJK masjid keningau ni..
dia ni pon banyak gak berubah.. dulu gila Jamming.. skunk ni banyak gi masjid.. Alhamdulillah..
so aku jumpa dia regarding aku punya projek kat Jpkn..
then ada satu conversation tu macam ni...

Dia : keningau ni, 2 masjid y famous ni, masjid Ar-rahim and Masjid At-taqwa..
aku : masjid At-taqwa yang dekat atas tu kan?
DIa: ya.. yang dekat rumah kamu tu.. 
          Aku terkejut.. dekat rumah aku???

Aku: dulu aku cakap rumah aku dekat mana???
       Muka masing masing tak boleh nak baca
Dia : Taman Fajar kan???

Hak33 tidak!!!! Nampak x apa yang aku buat dengan kisah silam aku?? nampak x????


Bosan

weekend memang selalu kena tinggal..
kekadang aku merayap gi mana mana.. alone.
Tapi this week and the weeks after, aku kena ada dalam rumah.
Dapur ada renovation sikit.. Boleh je tinggal.. adik aku ada..
Tapi kesian ke dia..
Itu tidak mengapa... Yang teruknya...
dapur langsung xleh nak guna..
kena bungkus makanan dari lua...
Tapi yang lebih teruk dari itu..
Bila aku nak masak benda benda yang aku mengidam..owh no!!
Baru tadi kakak MEL post Ice-cream Goreng.. Rasa mahu try... dah nak google resepi da..
teringat yang dapur xleh nak guna... owh damn damn damn.

Terlepas

Aku masih geram sebenarnya dengan insiden dgn JUD hari tu..
Geram sangat!! hak3..
So tadi.. Bos aku ckp..
Bos "kw mw balas dendam sama JUD kan?"
Aku " Kenapa?"
Bos "Dorang kolada internet problem"
Aku "Padan Muka!"
Spontan ja aku jawab.. hish3.. nampak sangat kaw tu jahat romelia.

ini pertama kali

ini pertama kali dalam sejarah saya praktikal dekat sini..
Sebelum ni, Alhamdulillah, saya jumpa semua orang yang penuh sopan santun
dan selalu bekerjasama..
Alhamdulillah.. bersyukur sangat pasal tu...
walaupun sebelum ni saya rasa bosan..Tapi itu baik..
benda yang baik.. so aku x mengeluh..
Malangnya hari ni... saya tidak tahu..
tidak tahu sangat2 jabatan yang saya pergi tu boleh buat saya hilang sabar.
Officemate memang dah tahu perangai dorang kat situ memang macam tu..
Tapi, sebab dah nak dekat the end of the year, kami ni kena buat pemantauan ICT.
kami kena pegi jugak.. Ni 1st time saya pegy Jabatan tu kay..
sebelum ni saya dengar je..
So, lepas briefing dari officemate dan saya tahu apa yang perlu saya buat..
Saya yakin tiada masalah lah.. sebab bendanya simple je..
adik aku pon boleh buat...
Tapi.. masalahnya bukat dekat progress..
masalahnya adalah pada manusia..
Pakcik tu cakap macam ni..
"Takde surat tak payah layan"
dehell???
Saya terkejut.. muka memang tebal gila masa tu...
rasa macam mahu jerit...Hello!!!!
kita ni bawah satu pentadbiran!!!
takkan benda benda simple macam ni pon nak jadi susah...
maka, tiap tahun ada pemantauan ICT ni..
Lagi geram, Bila kami la IT provider untuk dorang ni..
banyak cantik!
So, I called my officemate la kan apa yang saya perlu buat..
then, dia pulak dekat Jabatan lain.. driver pon x boleh nak reach..
Aku jalan Kaki. I REPEAT. JALAN KAKI!!!! pegy jabatan yang satu lagi..
Marah gila!!!

Tadi dah cakap dekat ketua cawangan.. beliau kata, x payah la pegy kat situ lagi..
haaa hambik kaw..
aku pikir kalau lepas ni aku pegy itu, aku bawak surat campak ke muka dorang dan biar aku pulak yang buat muka sombong.. haih berlagak!

Kembali berkasut sukan

Alhadmulillah.. its getting better..
Alhamdulillah...
Hari ni saya sudah mula menyarung kasut sukan..
dan jogging kat kompleks sukan keningau.
duduk lama2 kat office badan aku sengal2..
rindu sakit badan masa latihan palapes dulu..
dan aku pegy jogging..
walaupun orang tahu aku ni x suka nak lari..
Tapi aku lari juga..
I need stamina juga however.. Kan???
semalam Br, Arad ada buat 1st visit..
cuak gak.. cuak gler..
And Alhamdulillah, brother ok ja..
Cuma.. assignment yang aku dapat dari beliau agak besar dan mecabar..
heihhh...
jangan merungut!!!

Berdebar debar..

supervisor I datang hari ni for the forst visit..
Kesian kat beliau.. dah la keningau ni sangat  la jauh.. Jauh sekali..
Lagi berdebar sebab dah lama x present dalam bahasa inggeris..
Hamaigad... 
doakan aku.. kejap lagi beliau sampai.. 
aku x pernah berdebar gini masa kuliah dulu.. why mey???

yes I can. I Know I can

NI cara untuk memotivasikan diri..
haih...
Dalam office aku ada quote ni..

"Acceptance is an attitude. It's a mood, a mental state.
It's a way of relating to the world at large"

ea????? ok...

keep fighting...
Sabri ada speaker yang sangat best melampau
maksudnya.. aku setiap kali dalam perjalanan boleh karok sakan...
kesian dekat sini x leh nak karok sangat... heihhhh

its Home.

Arghh sungguh mengatuk!!!! 
parah semalam tidur awal jugak.. 
haih.. kuat tidur!!
Assignment sudah siap semalam.. dan Alhamdulillah hari ni  boleh la aku teruskan dengan joomla...

Okeh semalam aku tengok AF.. Faizul menang yeay!!!
yeay yeay.

Last saturday, kami sekeluarga celebrate Dylan's birthday...aku dan kazen aku Ahyen berjaya buat prank untuk adik aku tu.. mengamuk bila buka present dapat botol susu..
miaahahahhaha.... ok la babai...

p/s : congrates untuk budak2 yang dah convo...
sorry x dapat nak together gether...
Powered by Blogger.